Megszállták a világsztárok a Duna Arénát

A tíz állomásból álló FINA műúszó Világkupa-sorozat budapesti állomása egyértelműen kiemelkedik a többi közül: bár Párizsban, Pekingben és Tokióban is járt már a széria, a hétvégi eseményre minden eddiginél több világsztár érkezett a Duna Arénába, többek között a tavalyi, budapesti vb legjobbja, a négyszeres világbajnok orosz Szvetlana Kolesnyicsenko.

Igaz, a világot uraló orosz műúszósport jelenlegi legnagyobb sztárja térdproblémákkal küzd, így a csütörtöki edzést kihagyta a Duna Arénában, de szakemberek szerint ha esetleg nem indulna a rövidprogramban, akkor is csodát láthatnak majd a nézők, a Kolesnyicsenko tartalékaként nevezett 17 éves Varvara Szubbotina ugyanis jó eséllyel minden oroszok királynőjévé válhat a jövőben. Adottságaiban máris a sportág korábbi legnagyobbjára, az ötszörös olimpiai bajnok Natalja Iscsenkóra emlékeztet, és a válogatottat az utóbbi évtizedben alatt csaknem nyolcvan (!) aranyéremig kormányzó legendás tréner, Tatyjána Dancsenko valóságos kincsként kezeli az ifjú tehetséget.

 

Szintén óriási élményt ígér az orosz csapat fellépése a csapatversenyben, a műúszó-világ azonban legalább ennyire várja az utóbbi években világelitbe tört, tavaly Budapestben első ízben vb-dobogós ukránok új kűrjét, amit itt mutatnak be először a Duna Arénában. A leglátványosabb dobásokban már az oroszok szintjén járó, sőt, esetenként őket is felülmúló ukránok gyakorlatát vasárnap délután csodálhatják meg az érdeklődők.

 

Ugyanakkor már péntek délután is akad ínyencfalat: a rendszeresen olimpiai és világbajnoki érmes spanyolok kizárólag a szabad kombinációs kűrjük bemutatása miatt érkeztek Budapestre. A szombati ínyencfalatok közé tartozik a párosok szabadprogramja, amelyből a Linda Cerruti, Constanza Ferro olasz duó, illetve az egymással versenyeztetett ukrán kettősök performansza emelkedhet ki, de érdekesnek ígérkezik az osztrák Alexandri-család bemutatója is. A görög származású hármasikrek közül általában a két legjobb formát mutatót rakják össze, most a nevezések szerint Anna-Marián és Eirinin a sor, míg Vasiliki ezúttal szólózik.

 

Természetesen a sportág magyar legjobbjainak is szoríthatnak a nézők, a már olimpián is járt Kiss Szofi szólója mellett csapatban és szabad kombinációban is indulnak a mieink.

 

A pénzdíjas FINA műúszó Világkupával a vízilabda, az úszás és a műugrás után a műúszás is „megérkezik” egy hivatalos nemzetközi eseménnyel a Duna Arénába. Mint Lisa Schott, a FINA műúszó-bizottságának elnöke az első edzésnapon elmondta: „Lenyűgöző a létesítmény – bár a tavalyi világbajnokságon a Városligetben mindannyian elvarázsolódtunk, ez az Aréna ugyanolyan méltó helyszín. Úgy gondolom, a Világkupa-sorozat egyetlen állomását sem rendezik ilyen világszínvonalú körülmények között, amiért nem lehetünk elég hálásak a magyar szervezőknek.”

 

A háromnapos viadal péntektől vasárnapig tart, mindehárom napon lesz délelőtt és délután is verseny.

 

FINA Világkupa-sorozat, 5. állomás, Budapest

 

Péntek

11.00 Páros rövidprogram

17.00 Szabadkombinációs kűr

 

Szombat

10.00 Csapat rövidprogram

11.40 Egyéni rövidprogram

17.00 Highlight kűr

18.20 Páros szabadprogram

 

Vasárnap

10.00 Egyéni szabadprogram

15.00 Csapat szabadprogram

16.30 Gála