A Magyar Szinkronúszó Szövetség pénteken tartotta szezonnyitó sajtótájékoztatóját a Duna Arénában

Az eseményen nem csupán a hétvégi Felnőtt, Utánpótlás és Masters Műúszó Országos Bajnokságról számoltak be, hanem a május 18- 20. között megrendezésre kerülő Felnőtt Világkupa – Budapest Open és a július 18-22. között Budapesten zajló 16. FINA Junior Műúszó Világbajnokság előkészületeiről is.
A megújult Duna Arénában a magyar szinkronúszó válogatott tagjai bemutatóval kápráztatták el a sajtó képviselőit.


Iker Bernadett, a Magyar Szinkronúszó Szövetség elnöke beszámolt az előttünk álló két nagy hazai rendezésű világversenyről, a sportág megnövekedett lehetőségeiről, amely köszönhető a FINA elnöke, dr. Julio C. Maglione által „minden idők legjobb vizes világbajnokságának” nevezett tavalyi, budapesti eseménynek, valamint nagyrészben a FINA végrehajtó bizottsága tagjának, Gyárfás Tamásnak is, akit a nemzetközi testület a műúszó szakág vezető képviselőjének kért fel.

Balogh Sándor, a Szervező Bizottság elnöke, a Magyar Szinkronúszó Szövetség nemrégiben megválasztott elnökségi tagja a Duna Aréna üzemeltetését biztosító cég gazdasági vezetőjeként elmondta, hogy bár a lenyűgöző vizes csarnok átalakításának munkálatai még zajlanak, a „mindent a sportolók érdekében” jelmondat jegyében biztosítják az optimális versenyfeltételeket. „Számunkra nincs kis esemény vagy nagy esemény, valamennyi sportág képviselőivel azt akarjuk érzékeltetni, hogy számunkra ők a legfontosabbak, legyen szó az úszókról, a vízilabdázókról, vagy éppen a feltörekvő műúszókról.”


Natalia Tarasova szövetségi kapitány az elmúlt időszak eredményeit méltatta. „Nagyon elégedett vagyok ennek a fiatal csapatnak a professzionális hozzáállásával. Elképesztő munkát végeztek a dubaji edzőtáborban is. Fontos számomra, hogy a szövetség vezetése nem a szint fenntartását várja el tőlünk, így már a felnőtt világversenyeken is a junioroknak adhatok teret, azaz nem a középszerűség megőrzése a cél, hanem a minél korábbi felkapaszkodás a nemzetközi élvonalhoz. A szerződésem rövidesen lejár, de már tárgyalunk a folytatásról. A magam részéről végig szeretném vinni az elkezdett munkát.”


Üde színfoltja volt a sajtótájékoztatónak a mix duett első magyar párosának bemutatása. Mint a vb-n láthattuk, egy férfi és egy nő közös attrakciója egyedi látványt kínál ebben a sportágban is. Az ígéretes magyar kettős: Pór Mátyás Benjámin és Pór Anna Szelina. Az ikerpár tagjai 7 esztendősek. Példájuk is alátámasztja: ez is azon sportágak egyike, amelyet nem lehet elég korán elkezdeni. 


Szántó Éva, a Bp2017 Nkft. ügyvezető igazgatója a Világkupa és a junior világbajnokság szervezési előkészületeiről beszélt. Hangsúlyozta, hogy bár Budapest csak ebben az évben csatlakozott a Világkupa-sorozatba, nem kis sportdiplomáciai erőfeszítések eredményeként vendégünk lesz többek között a világbajnok orosz csapat, a kombó világbajnok spanyol válogatott, de további vb érmesek is. Eddig 15 ország legjobbjai jelezték érkezésüket a május 18-20. között megrendezésre kerülő eseményre. Nyilván ebben a Vajdahunyad vár előtt, a Városligeti tavon szerzett élmények is közrejátszottak, de a jegyek már szép számban fogynak a www.eventim.hu hálózatán. „Mind a Világkupát, mind pedig a junior vb-t az MTVA élő, egyenes adásban közvetíti.”
Gyárfás Tamás, a FINA végrehajtó bizottságának tagja, aki a testületben immár a műúszó sportág nemzetközi képviseletét is ellátja, nyomatékosította, hogy a 209 tagországú FINA-ban a műúszás mind nagyobb szerepet tölt be. A tokiói olimpián az eddigi nyolccal szemben immár tíz csapat indulhat, párosban pedig 22. Nyilván nem könnyű máról holnapra az élvonalba betörni, de maga is kötelezettségének érzi, hogy ebben a lehetőségei szintjén segítsen. A vizes sportágon belül a kapcsolatok adottak, a legjobb szakemberek igény szerint segítik a odaadó hazai edzők továbbképzését, mód van kölcsönösségi alapon edzőtáborok biztosítására. Hivatalból neki nemzetközi szinten kell a műúszást képviselnie, de ezen belül a magyar érdekek az elsők az egyenlők között.


A vizes sajtótájékoztató záró eleme egy szárazföldön zajló össztánc volt a junior válogatott keret tagjainak bemutatásában. A hölgyek produkciója már a sajtó jelenlévő képviselőire is nagy hatással volt, és alighanem így lesz az ob-n is, ahol a „parkett” tánc majd vízi bemutatóval párosul. A látványos eseményre az ob hivatalos versenyeit követő, vasárnapi gálán kerül sor.